Praca w turystyce i gastronomii – od strony pracownika

Praca w turystyce i gastronomii – od strony pracownika

Często narzekamy na pewne zachowania pracowników w restauracjach, domach wczasowych, hotelach, na koloniach. Dziś pozwolimy sobie spojrzeć na pewne wybrane, specyficzne sytuacje ich oczami. To tekst o koniecznym szacunku dla osób z branży – zarówno w turystycznym Sopocie, jak i w zwykłej praca Sosnowiec.

Bo zupa była za słona… – ci biedni kelnerzy

Tak jak na przedstawicielu handlowych i sprzedawcy wyładowywana jest całą złość związana z niezadowoleniem z usług/produktów, tak kelnerzy są na pierwszej linii frontu w restauracjach. Kiedy kucharz nie wyrabia się ze swoją pracą… wszystko spada na jego głowę – także krytyka. Klient ma prawo być niezadowolony, ale czasem zabraknie mu szacunku.

Dobry kelner posiada sporo cierpliwości do gości. Potrafi jednak wytłumaczyć, że czasem pewne opóźnienia są nieuniknione. Gdy nagle bez zapowiedzi restaurację odwiedzi wycieczka szkolna, lub większa grupa ludzi, trudno o brak opóźnień. Tak zwana „tabaka” jest zjawiskiem trudnym, o którym jednak potem się z rozrzewnieniem wspomina. Jeśli powiadomi się klienta o przewidywanym czasie oczekiwania, powinien on na spokojnie poczekać na swoją kolej.

Warto jeszcze wspomnieć o dobrej dbałości o szczegóły, miłym obyciu, umiejętności pracy pod presją i skupieniu – osoby pozbawione tych cech zamiast czuć się jak ryba w rzece klientów, mogą po prostu poczuć się zagubione.

I weź tu wynajmij…

Widzisz przed sobą grupkę młodych osób, którym masz wynająć pokoje. Jesteś dla nich miły, ale w środku masz malutką obawę… Starasz się, by goście czuli się tu jak u siebie w domu, jednak dobrze wiesz, że są wyjątki, które nie uszanują czyjeś własności i ciszy nocnej. Ucho wyłapało już gdzieś stukot butelek. Może być sympatycznie, może być trudno – także z porządkiem. Chodzi o minimum. Część odłoży butelki w pobliże kosza, część niestety nie. Nic wielkiego a cieszy. Hotele, hostele, centra wypoczynkowe szukają ludzi, którzy pomogą w praca Szczecin.

Dzieci

Kolonie, wyjazd. Opieka 24 godziny na dobę. Grupa 15 chłopców z końca podstawówki. Tutaj potrzeba energii konia wyścigowego, by dać radę. Wyjazd daje dużo radości, ale czasem pojawiają się trudności wychowawcze. Wtedy ważne jest wsparcie rodzica i zrozumienie, że wychowawca chce dla dziecka dobrze. W końcu gra z rodzicem do jednej bramki.

Szukasz pracy?

Szukasz zatrudnienia? Turystyka i gastronomia są dobrym pomysłem zarówno na rozpoczęcie swojej drogi zawodowej, jak i szukanie prac dorywczych. Nie znaczy to także, że nie warto szukać pracy w tej branży i zatrzymać się w jakimś miejscu swojej ścieżki zawodowej na dłużej.

Author Image
Redaktor

Dodaj komentarz