Przyjemny zapach świeżo zaparzonej kawy działa na wiele osób pobudzająco. Smak porannego espresso przygotowanego w ekspresie to synonim luksusu, na który nie można sobie pozwolić w czasie wyjazdów służbowych lub rekreacyjnych. Ale czy na pewno? Czy można samodzielnie i w profesjonalny sposób przyrządzić ulubioną kawę w podróży? Odpowiedź brzmi “tak”.
French Press, czyli klasyczna francuska prasa do kawy
Zaparzacz French Press cieszy się niesłabnącym uznaniem od lat. Konstrukcja urządzenia jest prosta. French Press składa się ze szklanego lub metalowego cylindra, wewnętrznego tłoka zakończonego sitem oraz przykrywki. Odpowiednią ilość zmielonej kawy należy wsypać do zaparzacza i wlać tyle gorącej wody, aby przykryć ziarenka. Po upływie pół minuty wlewa się pozostałą część wody i kilkukrotnie miesza. Po 2-3 minutach kawa się zaparzy i nie pozostanie już nic innego, jak przesunąć tłok na dno. Voila! Kawa jest gotowa i można rozkoszować się jej smakiem. Wymiary zaparzacza French Press są niewielkie, więc z powodzeniem można go zabrać w podróż. Należy go jednak szczelnie zabezpieczyć przed mechanicznymi uszkodzeniami.
Tradycyjna kawiarka
Na wyjazd można zabrać ze sobą tradycyjną kawiarkę stworzoną ze stali lub aluminium. Wszystkie rodzaje nadają się do użycia na palnikach gazowych, natomiast tylko niektóre modele są odpowiednie do kuchenek indukcyjnych. Przygotowanie kawy w kawiarce jest dosyć proste. Gorącą wodę należy wlać do dolnej części czajnika. Kawa mielona w odpowiedniej ilości powinna znaleźć się w specjalnym wieczku, które następnie umieszcza się w dolnej części czajnika. Należy dokręcić górną część kawiarki i postawić na palniku. Po upływie kilku minut kawa jest gotowa.
Ekspres do kawy przenośny
Zarówno zaparzacz French Press, jak i kawiarka to dobre rozwiązania, o ile ma się do dyspozycji więcej miejsca w bagażu. W przypadku tradycyjnej kawiarki potrzebna jest też kuchenka lub palnik. Wygodniejszym rozwiązaniem na rozkoszowanie się smakiem pobudzającego napoju jest ciśnieniowy ekspres do kawy. Kompaktowe urządzenie nie wymaga użycia prądu ani baterii, ponieważ ciśnienie (o takiej samej wysokości jak w ekspresach stacjonarnych) wytwarzane jest za pomocą specjalnej pompki. Przygotowanie tradycyjnego, aromatycznego espresso zajmuje niecałe 30 sekund. Wystarczy nalać gorącej wody do specjalnego wieczka, umieścić zmieloną kawę i dokręcić obie części. Kilka ruchów pompką i świeżo zaparzony napój jest gotowy do wypicia. Przenośny ekspres do kawy można zabrać ze sobą w każdą podróż – do lasu, w góry czy nad jezioro. Urządzenie jest stworzone z wytrzymałego materiału odpornego na uszkodzenia, a przy tym lekkie i poręczne. Jego zaletą jest również możliwość dokupienia adaptera, dzięki któremu kawę można przygotować z kapsułek.

Jakość kawy ma znaczenie
Samodzielnie przygotowując kawę w podróży, należy pamiętać, że odpowiednie urządzenie to jedynie połowa sukcesu. Warto wyposażyć się w kawę o szlachetnych walorach smakowych. Można wybrać świeżo palone ziarna i zmielić je za pomocą podręcznego młynka lub zdecydować się na kawę mieloną dobrego gatunku. Wybierając napój, należy zwrócić uwagę na takie informacje jak:
- region pochodzenia,
- data palenia,
- stopień palenia.
Sklep z kawą oferujący wysokiej jakości produkty można znaleźć na stronie internetowej https://www.sklepsegafredo.pl/kawa-mielona,c8.html
Kawosze nie muszą rezygnować ze swojego ulubionego napoju podczas podróży. Zabranie ze sobą przenośnego sprzętu do kawy sprawi, że będą mogli rozkoszować się trunkiem w każdym, nawet trudno dostępnym miejscu.